Att börja använda Google Analytics (GA) är inte särskilt svårt. Det man behöver är ett Google-konto (inte att förväxla med ett gmail-konto) och en webbsajt där man på ett eller annat sätt har möjlighet att lägga till kod. Har man en blogg så kan det, beroende på vilken bloggplattform man använder, finnas insticksmoduler så man slipper koda alls. Även om man redan använder GA så kan det vara en bra idé att kolla den kod man använder, Google uppdaterade nämligen kodens utseende för ett par år sedan och har man haft samma kod liggande länge så är det möjligt att man fortfarande använder en gammal version. Det gör ingen skillnad i funktion om man har den näst senaste eller senaste kod-versionen, men med den senaste är man lite friare i var på sidan den kan placeras. Instruktioner för denna finns hos Google

Men nu tillbaka till själva installationen:

Steg 1 är att skaffa ett GA-konto.
Det gör man på http://www.google.com/analytics/. Där går man igenom några grundläggande steg, som sajtens URL, var i världen man befinner sig och som alltid ett användaravtal. Det är inga problem att ha statistik för flera sajter i ett konto, och det är oftast inte nödvändigt med mer än ett konto per sajt även om man har många del-sajter som ska mätas separat. Den uppdelningen gör man istället med filter och profiler inom ett konto. Mer om det i senare inlägg.

Steg 2 är att lägga in GA-koden på den sajt som ska mätas.
Koden, som även finns i länken ovan ser ut så här:

<script type=”text/javascript”>
var _gaq = _gaq || [];
_gaq.push([’_setAccount’, ’UA-XXXXX-X’]);
_gaq.push([’_trackPageview’]);
(function() {
var ga = document.createElement(’script’); ga.type = ’text/javascript’; ga.async = true;
ga.src = (’https:’ == document.location.protocol ? ’https://ssl’ : ’http://www’) + ’.google-analytics.com/ga.js’;
var s = document.getElementsByTagName(’script’)[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);
})();
</script>

där UA-XXXXX-X på tredje raden ersätts med kontonumret för det konto som ska användas.

Rekommendationen är att lägga in koden i slutet av <head>-delen av sidan, dvs precis före </head>-taggen, men det funkar att lägga den nästan var som helst i sidkoden. Det viktiga är förstås att lägga den på alla sidor på sajten.
Finns det ingen kod på en sida så kommer ingen trafik dit mätas.
Det är också bättre att lägga in spårningskoden på för många sidor än på för få. Om det finns sidor man inte vill ha med i statistiken är det bättre att ta bort den med ett filter än att inte spåra den alls. På så sätt är det lättare att ändra sig i efterhand om man senare vill ha dessa sidor mätta.

När man har gått igenom dessa två steg är det bara att vänta. Trafiken börjar mätas direkt, men det dröjer ett par timmar innan något syns i själva statistiken. Tänk också på att grundinställningen när man tittar i själva statistiken är att se den senaste månadens statistik, fram till dagen innan. Man måste alltså ändra datuminställningen för att se dagens trafik och den kommer alltid att ligga lite efter, ofta mellan en och tre timmar.

Nästa post kommer att handla om vilka de grundläggande siffrorna i själva statistiken är, och var man hittar dem.

Average Rating: 4.8 out of 5 based on 252 user reviews.