Nu när det har blivit maj så dyker det förstås upp en massa nya siffror för den nyss avslutade månaden. En siffra som bland annat NetMarketshare rapporterar om är utvecklingen av de olika webbläsarnas markandsandelar. I den senaste rapporten ser man bland annat att Internet Explorers marknadsandel sjunker stadigt och nu är nere på 55%, men också något mer överraskande att Firefox andel också sjunkit det senaste året (23, 81% juni 2010, 21, 63 april 2011). Den andelen har till största delen tagits av Chrome (11, 94% april 2011) men i störst procentuell ökning står Safari, för som har stigit från 4, 85% i juni 2010 till 7, 15% nu i april. En inte alltför djärv gissning är att den ökningen till stor del består av iPhonear och kanske framför allt iPadar. Att Safaris andel steg med 0, 5 procentenheter bara i april, precis efter lanseringen av iPad2, får väl sägas förstärka det antagandet.

Men allt det där är ju mer generella siffror, som inte behöver vara särskilt relevanta för en enskild sajt. För att ta två olika exempel, en svensk sajt med mestadels ”privata” besökare och en amerikansk med en mer professionell publik, så skiljer det sig en del i vilka webbläsare som används. På många större företag styrs valet av webbläsare av en it-avdelning och användarna har inte alltid möjligheten att göra ett eget val, medan man på sin egen dator har helt andra möjligheter. Det är en av anledningarna till att den svenska privata svenska sajten hade fördelningen

  • Internet Explorer 40.41%
  • Firefox 32.27%
  • Chrome 13.62%
  • Safari 11.61%

medan den amerikanska, med mestadels besökare från företagsdatorer hade denna

  • Internet Explorer 61.62%
  • Firefox 18.93%
  • Chrome 10.31%
  • Safari 7.63%

Den stora skillnaden är som synes den stora övervikten på IE för företagssajten, medan Firefox på den privata nästan är ikapp. Värt att notera är att på företagssajten hade IE6 fortfarande en andel på över 5%, medan den på den med mer privattrafik är nästan helt borta.

För vem är då detta intressant?
Självklart för den som bygger sajter och som måste ta hänsyn till olika webbläsares egenheter, men också för den som beställer och köper sajter och tjänster däromkring. Om man t ex ser att en växande del av ens besökare använder iOS (iPad/iPod/iPhone) så kan det vara läge att fundera över om man verkligen vill ha den där förstasidan i Flash eller om man ska satsa på någon annan lösning. Man bör förstås också fundera på hur gamla versioner av webbläsare man ska stödja, och vad de som trots allt har äldre/sämre versioner ska få se. För något bör man ju alltid visa.

Average Rating: 4.8 out of 5 based on 254 user reviews.