Som med all statistik måste man börja med att fråga sig vilka frågor det är man vill ha svar på. Olika sajter används på olika sätt, och ett resultat som anses som bra för en sajt behöver inte alls vara bra för en annan, och det gäller inte bara antal besök.För en blogg kan återkommande besökare ses som ett mått på framgång även om de inte bara tittar på en sida vid varje besök. För en annan sajt kan framgången mätas i att varje besökare stannar länge på sajten och ser många sidor, men för en tredje sajt kan samma antal sidvisningar per besök betyda att man har en onödigt lång väg för besökarna att hitta vad de letar efter. Man måste helt enkelt komma fram till vad det är man vill mäta.

När man har kommit fram till det är vad man mäter så kan man börja titta på själva siffrorna, och basutbudet där är i princip Besökare, Besök och Sidvisningar och när man sedan gräver ner sig i detaljerna så bygger det mesta på något av dessa tre. I navigationen hittar man informationen om besök och besökare under Besökare-rubriken, och det mesta som har med sidvisningar att göra under Innehåll.
Men är man bara intresserad av en översiktsbild så får man en ganska bra sådan redan på förstasidan, som ser ut ungefär såhär:

Men vad betyder då en besökare, ett besök och en sidvisning?
I den bästa av världar betyder en besökare en person, ett besök helt enkelt ett besök av den personen (eller någon annan) och en sidvisning när någon tittar på en sida. I verkligheten är det inte riktigt lika enkelt.

Besökare
En besökare i GA betyder en webbläsare. Har jag t ex både Firefox, Internet Explorer och Chrome på min dator så kan jag utan någon större ansträngning vara tre besökare samtidigt, och om jag dessutom rensar mina cookies så ”dör” den besökaren som besökt en sajt och vid nästa besök räknas jag som en helt ny besökare. Om jag dessutom har en dator på jobbet och en annan hemma så blir jag en (eller flera) nya besökare.
Allt detta händer ju inte varje dag, så i normalfallet stämmer antalet ”besökare” som GA definierar dem hyfsat bra med antalet verkliga besökare, men något exakt mått är det inte, speciellt inte vid låga trafikvolymer.

Besök
Ett besök är lite lättare, men även här finns det detaljer som gör att ett besök inte alltid är ett besök. Vad man skulle vilja var ett besök är ju förstås när någon kommer in på sajten, kanske klickar sig runt en stund, och sedan går vidare någon annanstans. Men så går det ju inte alltid till. Någon kanske kommer in på sajten och tittar på ett par sidor för att sedan öppna ett nytt webbläsarfönster, surfa runt någon annanstans en stund och sedan gå tillbaka till vår sajt som har legat kvar i ett fönster i bakgrunden.
Frågan är då, är detta ett nytt besök eller är det samma besök som fortsätter?
Svaret är att det beror på.
Vad det beror på är hur länge man varit borta. I GA räknas det som ett nytt besök om man inte gjort något på 30 minuter, om man inte har ändrat den inställningen.

Men även i detta fall är normalfallet av ett besök precis vad man förväntar sig att det ska vara, men man bör vara medveten om att det inte heller här är något exakt mått.

Sidvisning
Men en sidvisning då? Det måste väl iallafall vara visningen av en sida. Ja, det är det, men då kommer man istället till frågan vad en sida är. För tio år sedan var detta lättare, för då var nästan alltid en sida en sida. Idag är det inte riktigt lika enkelt, med AJAX och delar av sidor som uppdateras istället för att hela sidor laddas. Men har man en enkel ”klassisk” webbsajt där en sida är en sida så är sidvisningar ett bra mått att använda. Har man inte det bör man komplettera sin statistik med att spåra händelser, men det ligger lite utanför den grundläggande nivån här.

Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan man säga att sammanhängande sidvisningar från en person blir ett besök, och personen som gör besöket blir en besökare. Om samma person kommer tillbaka senare är han/hon fortfarande samma besökare, men gör ett nytt besök. Om samma webbläsare på samma dator används vill säga. Och inga cookies har rensats bort.

Average Rating: 4.6 out of 5 based on 294 user reviews.

En reaktion på “”

Kommentarer inaktiverade.