Jag hade egentligen tänkt vänta ett tag innan jag började skriva om filter, men eftersom det denna post handlar om är en av de första saker man bör göra när man sätter upp en WordPress-blogg, och något som jag alltså gjort, så tar jag det redan nu.

Det handlar alltså om att filtrera bort den trafik man själv står för, vilket när man startar en ny blogg ofta är en ganska stor del av den den totala trafikmängden.

Det första steget är att installera ett tillägg till WordPress, och jag har valt att använda ett som heter Analyticator. När det är installerat och aktiverat dyker en Google Analytics-länk upp under Inställningar i admin-gränssnittet. Där gör man först de grundläggande inställningarna, och sedan går man vidare till de avancerade.

Där är det första valet ”Track all logged in WordPress users”, dvs ”Spåra alla inloggade WordPress-användare”:

Där gör man inställningen No.

Därefter ska man bestämma vilka användarnivåer som inte ska vara med i statistiken.

Vilka man väljer beror förstås på vilka roller man överhuvudtaget använder. Här är det bara administratörer som ska exkluderas ur statistiken.

Det tredje valet är hur exkluderingen ska gå till.

Här kan man välja att antingen inte mäta något alls, eller att lägga till en admin-variabel som man sedan kan använda för filtrering. Eftersom det här handlar om filter, så väljer jag variabel-alternativet. Det som händer då är precis vad det låter som, en variabel läggs till i GA-koden på sidan, och tittar man där ser man _gaq.push([’_setVar’, ’admin’]); tillagt i sidans källkod.

Den variabeln tar vi med oss när vi går in i Google Analytics. Under tabellen med spårningsprofiler i ett konto finner man länken till filterhanteraren, och väl där klickar man på Lägg till filter.
Formuläret där fyller vi i så här:

Vi gör alltså ett anpassat filter som ska utesluta trafik. Den trafik som ska uteslutas definieras av ett filtreringsfält, med ett filtreringsmönster, i detta fall en användardefinierad variabel med namnet admin.

I nästa del av formuläret väljer man vilka profiler filtret ska användas. Välj profil/er och Spara, så är filtret klart.

I dagsläget funkar denna lösning helt utan problem, men en liten reservation är att Google inte längre rekommenderar användandet av _setVar, utan istället förordar det nyare variabelformatet _setCustomVar. Analyticator kommer förmodligen att uppdateras om det skulle behövas, och då måste också detta filter uppdateras. Men tills vidare funkar det alltså som det är, och eftersom det ännu inte går att använda _setCustomVar-variabler för filtrering så kommer nog inget att hända den närmaste tiden.

Average Rating: 5 out of 5 based on 272 user reviews.