För användare av Google Analytics finns det flera nivåer som bestämmer vad man får se och göra.

Till att börja med finns det användarkontot. Det är själva Google-kontot som gör att man kommer in i GA överhuvudtaget. Det är personligt och går att koppla till många av Googles tjänster, och det finns ingen anledning alls att dela användaruppgifter med någon annan.

Nästa nivå är Google Analytics-kontot. Det kan ha flera användare kopplat till sig, tex om man är flera som arbetar med en sajt eller om man vill vill låta någon konsult eller leverantör se ens siffror. Man behöver dock inte låta alla se allt. Det finns två användarnivåer, användare och administratör där administratören/administratörerna kan lägga till och ta bort användare, medan de vanliga användarna inte kan styra något sådant. Administratörerna kan dessutom se alla profiler inom kontot, medan man för varje användare individuellt kan bestämma vilka profiler inom kontot som ska vara synliga.

Den tredje nivån är profilerna. Det kan betyda en webbsajt, men det behöver inte nödvändigtvis vara så. En sajt kan ha ett antal profiler kopplade till sig, och ibland kan flera sajter dela på en profil. Tekniskt uttryckt betyder det att flera profiler kan dela på ett spårnings-id, och ibland kan det vara motiverat med flera spårnings-id på en sajt eller till och med en enskild sida.

Ofta när man har flera profiler på ett spårnings-id är det för att separera rapporteringen för olika delar av en sajt. Man kan t ex ha separata profiler för olika språkversioner av en sajt och dessutom ha en profil där den totala trafiken redovisas, och det med en och samma spårningskod på hela sajten. Eller motsvarande där man i en profil exkluderar trafiken inifrån det egna företaget, och en profil där bara den interna trafiken mäts. Detta görs alltså med filter (som jag redan gjort en liten försmak av), men som jag återkommer mer till senare

Average Rating: 4.6 out of 5 based on 238 user reviews.