I andra delar av världen kan det ha hänt större saker, men i webbanalys-världen är veckans stora händelse att Google Analytics numera kan mäta laddningstider för sidor. Det är dessutom jätteenkelt att implementera.

Men först, vad är detta bra för?Om man t ex har en blogg eller en mindre sajt med inte alltför många besökare, där sidorna tekniskt sett inte särskilt olika varandra och man inte har särskilt mycket egen kontroll över den kod som sidorna består av eller hur den genereras så är förmodligen inte detta jätte intressant om man inte själv upplever laddningstiderna som ett problem.

Har man däremot tekniskt sett flera olika sidor/mallar som t ex hämtar innehåll från olika databaser eller som innehåller olika typer av innehåll, eller har besökare från olika delar av världen som man misstänker upplever skillnader i laddningstider så kan detta verktyg vara väldigt intressant för att se både om man har problem och var man behöver arbeta för att göra något åt dem.

Eftersom funktionen är helt ny så har jag ännu inte tillräckligt med data för att ha någon nytta av den ännu, men jag återkommer med test och analystips om några veckor.

Själva implementationen då? Lätt som en plätt!
Lägg bara in raden
_gaq.push([’_trackPageLoadTime’]);
i GA-koden, t ex direkt efter _trackPageview-raden.

Average Rating: 4.8 out of 5 based on 288 user reviews.