När man mäter trafiken på en sajt är det inte ovanligt att man vill dela upp dessa mätningar. Man kan vilja mäta olika delar av sajten separat, filtrera bort besökare baserat på olika parametrar eller mer avancerat skriva om de data som samlas in. Då kan filter vara bra att ha.

Jag börjar med ett enkelt exempel där jag vill rapportera trafiken för den engelskspråkiga versionen av www.pop.nu separat.
Jag börjar därför med att skapa totalt tre profiler; en för den svenska versionen, en för den engelska och en för hela sajten utan uppdelning.

Nya profiler lägger man till genom att klicka på ”Lägg till ny profil”-länken uppe i högra hörnet på inställningssidan. Då kommer man till detta formulär:
I detta fall ska jag lägga till en profil för en befintlig domän, och väljer därför det valet överst. Sedan väljer man vilken domän det gäller, ger profilen ett namn och trycker på Slutför-knappen. Klart och betalt.

När alla profiler är skapade ser det ut så här på inställningssidan, med tre profiler listade under ett spårnings-id:
Sedan är det dags att lägga till filter. Länken dit finns i nedre högra hörnet på samma sida. Den leder till en sida där alla tillgängliga filter listas, och med en Lägg till filter-länk i övre högra hörnet.

I formuläret där anger man vilka parametrar man ska filtrera efter. För att exkludera trafiken till katalogen /en/ ser fyller man i så här:
och där under markerar man vilka profiler som ska använda filtret, i detta fall profilen för bara den svenska sajten, och klickar på lägg till-knappen. Därefter trycker man på Spara ändringar och filtret är klart.

Sedan repeteras samma procedur för att skapa ett filter som istället endast inkluderar /en/, och detta filter läggs till profilen för den engelska sajten. Den tredje profilen lämnas i detta fall utan filter.

Dessa tre profiler kommer nu, från det att de skapats, att fungera parallellt. Trafik från innan en profil är skapad kommer kommer inte att kunna filtreras. Filter är ett av de områden där det finns mest saker att utveckla, så dit kommer jag att återkomma många gånger. Nästa gång kommer det dock att handla om något som är närbesläktat: segmentering.

Average Rating: 4.7 out of 5 based on 253 user reviews.